Monday, May 10, 2010

exam da dekat.. mesti glabah.. adui..

salam/hello...


exam da dekat.. mesti glabah.. adui.. sape gelabah? aku la.. haha.. ni la akibat klw x prepare dari awal.. kan da gelabah.. spatutnye, klw nk jadi pelajar cemerlang, kite kne stat wt revision sbulan awal tw.. tu at least la. br la cemerlang.. hmm, klw kat uma aku ni, an la paling cemerlang.. sape an?  



ha, ni la rumate aku, bukan promote ek. tp ni la student cemerlang utp, study 24 jam.. tido 2 jam shari je tw.. 
isk, mamat ni, klw x nmpak die ngn buku, mmg x sah.. 
tggl kat penang, dan slalu balik uma( drive sorg2 tu, katang siot.! )
sgt syg kat mak die dan seorang anak yg sangt baek..
ha, ni pling pnting.. still single and available..!

haha, enough2..! blog ni bukan blog promote org.. haha.. ehem2.. back to our topik.. bile da tw exam mggu depan,  bende yg paling pnting dan  paling tggi prioritynye adalh.. studi la, ape lagi.. so, camne nk study dalm mase yg singkat tapi berkesan? itu yg kite nk tw.. 

antara cara2 nye adalah..

1-Ikhlas pada diri anda.

2-Suasana dan persekitaran yang tersusun, kemas, dan bersih membolehkan anda belajar dengan mudah
Sekiranya anda seorang yang gemar mendengar radio ketika belajar, maka hentikan tabiat buruk ini. Gantikannya dengan memainkan lagu-lagu latar berbentuk instrumental.

3-Gantungkan gambar-gambar kejayaan anda (jika ada) atau sijil-sijil pencapaian anda di ruangan bacaan tersebut.

4-Gantungkan juga katajaya-katajaya yang memberikan anda rangsangan yang positif

5-Sediakan juga satu ruangan pada dinding, yang mudah anda lihat, untuk anda pamirkan senarai tindakan anda (to do list), carta reputasi akademik anda, senarai projek dan jadual perancangan jangka pendek serta jangka panjang anda.

sumer d atas, pnting utk pastikan anda sntiase bermotivate dan smangt utk studi.. ble da smangt, baru bley cmerlang.. hehe~

hidup ibarat sebuah perjalanan..
byk cabaran harus d tempuhi..
dan jika tersungkur d tgh jalan..
jgn stop..!
jgn mengalah..! 
bangkit la dan terus berusaha..
demi masa depanmu.. 
dan jalan yg lurus x semesti semudah yang d lihat.
juge x sedekat yg dilihat...
yg pnting berusaha.. 
~ prepare for the worst and hope for the best.~

4 comments:

~kuyam~ said...

selamat study sipi :)

sipisenan said...

~kuyam~ slamat study jgop.. =)

rizputra7 said...

gud luck bro...

sipisenan said...

rizputra7 : thnks dude.. =)