Friday, April 9, 2010

buat baik, balasannya baik...

salam/hello...

ape khabar korg? sehat? hehe, bgus2... senyum2 dan gembira la slalu yek.. br kite akn rse lbey bersemgt dan hepy.. hari ni aku nk ckp ikhlas.. iaitu, x mgharapkan balasan dlm ape yg kite lakukan. dan iallah, balasan baek itu, akan ade.. bia pon x di dunia, tp d akhirat kelak. iallah..

ari ni aku ade satu cerite.. cerite ni bermule begini.. ade seorang hamba allah ni, nme nye marcos(bukan name sebenar)..marcos ni blaja kat U di perak.. pd satu hari, die kne g ipo atas urusan peribadi.. sbelom gerak g ipo tu, cam biase la.. die kne cek myk itam, tangki aer dan laen2 demi memastikan perjalanan die tu nnt slamat.. almaklumlah, die gune krete buruk.. hehe. lepas slesai cek2 kerete, die pon nk grak da la.. elok2 je bukak pintu krete, die ternampak hnset kat ats jalan, btol2 tepi tyr krete die.. die pon berkate dlm ati,'wow, enset kot.. sony lak tu.. hehe ( kepale da bertanduk da mse ni. isk2.)'.. setan da mule nghasut.. 'amik je la hnset tu marcos, bukan slalu org tercicir.. ni kire rezeki ko la ni.. amik je la.'.. dlm epi2 tu, tetibe hati baeknye terdetik, ' pulangkan la kat tuan die.. x baek dow amik hnset org.. ko pon ade hnset gak.. lgpon, tu hak org.. klw amik dose dow..' ... dan die pon cepat2 bukak phonebook hnset tu, nk cari nme yg mne la tw die kenal ke.. dan die pon jumpe la nme minah sorg ni.. dan die mmg kenal sgt minah tu.. die pon jumpe la minah tu, bg hnset yg die jumpe. sambil berkate. ' aku jumpe hnset ni td. pastu ade no phone ko, so aku pass la kat ko.. ko bg kat tuan die ek... =).. ' dan kemudian die pon berlalu menyambung kembali perjalanan ke ipo..

time otw tu, biase la, byk krete..kne lak time tu dlm kol 6,15 pm.. mmg rmai org balik keje.. sbagai pemandu yg cermat, die bwk krete slow je, dlm 80-90km/jam... slow la tu kan.. hehe.. dan ngh sedap2 bwk krete tu.. tibe2.. ade anak lembu mlintas, dari mane ntah datg.. sengal tol la anak lembu tu.. dan berdasarkan kecekapan memandu yg die ade slame 2 tahun memandu ni, die pon break emergency la.. dup dap dup dap.. cuak .. die mmg cuak.. sape x syg krete.. dan sape yg x syg nyawe sndri beb.. sket lg nk langgar anak lembu tu.. dan andai kate kene la, mmg maut la, klw x pon abes la krete die.. huhu

tp alhamdulillah.. die slamat.. mungkin die bernaseb baek, x terlibat dlm kemalangn.. tuhan ni adil.. td die da jujur ngn dri die sndri.. x amik hak org.. skarg tuhan pelihare die dr kecelakaan.. lepas incident yg mencemaskan tu, die pon memandu cm biase..dalam ati marcos, cuak tu x hilang lagi.. urusan ttp perlu d selesaikan.. dan time tu die muhasabah diri balik.. die bersyukur pd allah.. dan die pon teringt la ape yg die da buat td.. bukan utk bangge2.. tp utk d jadikan ingatan.. dan after that, die pon menymbung perjalanannye.. =)

okeh, mnarik x citer aku..huhu.. igt la yek, stiap bende baek yg kite buat, iallah akan ade balasan baek yg kite akan dapt. tp kite kne ikhlas lah.. biarpon x dpt kat dunia, iallah, di akhirat kelak akan ade bahagiannye...  ~~~

~ mooohhh... ehem2.. i ni cute x? hehe  ~

6 comments:

mIsH IeRA cIK irAh said...

:) betol la tu buat baik dapat balasan baek :)

Fendy said...

Apa yang Allah janjikan pasti benar!

sipisenan said...

mIsH IeRA cIK irAh : btol2.. hehe.. =)

Fendy : iallah.. =)

limauais said...

tu sebab tuan pnye enset tu doakn mende2 baek tuk si mamat tuh sbb jumpe enset die.huhu.
kim salam kt mamat tuh ye,sesuai jd calon suami org.hahaha.

sipisenan said...

limauais : hehe, nnt aku kirimkan salam kamu tu .. hehe. =)

Wanita Mutalib said...

setujuuuuuuuuuuu :)
buat baik dibalas baik....