Wednesday, April 14, 2010

nak mengumpat? pikir dl beb..

salam/hello..
 hye korg... ari ni aku free sket.. so, aku nk update blog lah.. da lme rsenye x manje2 ngn blog kesayngn aku ni..
hehe.. post aku ari ni islamic sket..  bukan utk menunjuk2 yg aku ni baek..( aku ni baek sgt ke? isk2..) tp sekadar berpesan2.. kite hidup dalm dunie yg serba serbi mencabar ni, kne la saling berpesan antare satu same laen.. sbb dlm mengejar impian, kadg2 kite x sedar, kite da wt silap.. betol x korg? huhu..


penah korg kire x, brape kali korg mengumpat dlm shari.. hehe.. soklan ni bukan utk girlzz je ek, utk guys jgk tw.. kite sbagai manusie biase ni mmg selalu lah 'termengumpat' org laen.. x kire la, org tu member kite ke, x pernah kenal ke, senior ke.. tp mesti ade rse nk mengumpat..  isk2. nk tw x nape terjadi nye umpat-umpatan ni? klw nk tw, sambung la bace.. hehe

Menurut Imam al-Ghazali, banyak sebab mendorong seseorang itu suka mengumpatAntaranya :

    * 
Menghilangkan kemarahan. Apabila seseorang itu marah terhadap seseorang maka disebut kejahatan dan kelemahan orang itu. Mengumpat lebih teruk lagi jika dicampur dengan hasad dan dengki.


   
Menjaga hati kawan yang mengumpat. Ketika seseorang kawan marah dan mengumpat orang lain, orang mendengar itu turut serta menambah cerita yang ia tahu mengenai kejahatan dan kelemahan orang yang diumpat semata-mata untuk menjaga hati kawannya.

   
Berasa terhina. Apabila seseorang membuat kenyataan umum, ia rasakan bahawa kata-kata itu ditujukan kepadanya dan ia berasa terhina. Tanpa berfikir panjang, lalu diumpat orang itu.

   
Melepaskan diri. Apabila berlaku sesuatu kepincangan dalam masyarakat, lantas dia mengumpat dan menyalahkan orang lain untuk melepaskan diri daripada bertanggungjawab terhadap kemungkaran itu.

  
  * Menunjukkan kebaikan diri sendiri. Seseorang yang ingin membuktikan kebaikannya dia memuji diri sendiri dan membandingkan dengan orang lain. Dalam hal ini ia menyebut mengenai kelemahan dan keburukan orang lain.

   
Dengki. Apabila orang lain mendapat nikmat dan rahmat Allah, dia berasa dengki lalu menceritakan kelemahan dan kekurangan orang lain. Kadangkala ia mendakwa, dialah yang lebih berhak mendapat anugerah itu.

   
Tujuan bergurau. Bagi membolehkan senda gurau dan lawak jenakanya diberi perhatian oleh orang ramai, ia mengumpat orang lain agar ditertawakan oleh pendengar.

   
Menghina orang. Cara yang paling mudah untuk menjatuhkan dan memalukan orang lain ialah dengan menceritakan keaibannya.



wwow, byk gler kot sebab2 seseorang tu mengumpat.. huhu.. tp kan, ble mengumpat tu, kne pk gak.. dosa tw klw kite mengumpat org. huhu.. 


Sabda Rasulullah SAW bermaksud: "Awaslah daripada mengumpat kerana mengumpat itu lebih berdosa daripada zina. Sesungguhnya orang melakukan zina, apabila dia bertaubat, Allah akan menerima taubatnya. Dan sesungguhnya orang yang melakukan umpat tidak akan diampunkan dosanya sebelum dimaafkan oleh orang yang diumpat" (Hadis riwayat Ibnu Abib Dunya dan Ibnu Hibbad)..


nk tw lebih lanjut, klik d sni... keburukan mengumpat..


so, utk peringtn, lbey2 lagi kpd dri sndri... kurg2 kan la mengumpat.. sbb stiap manusie kat dunie ni, x de yg sempurne.. stiap org pasti ade kekurgn.. bile ade kekurgn kat seseorg tu, jgn la kite buruk2 kan die.. tp kite tolong die.. tu kan lg bagus dari kite dok kutuk2 die kat blakang(mengumpat).. huhu.. kite nk kutuk2 org, kite ni sempurne ke? isk2...  ~


~~  shhh..! diam lg baek tw... =)   ~~

7 comments:

ageeba said...

hermm. muhasabah diri kejap.. bila fikir2 balik, benda kecil pun boleh jadi sebab kita mengumpat kan.. kdg2 kita mengumpat tanpa disedari. itulah kelemahan manusia.. tapi thanks for the entry, terkedu kejap tadi. hehe

cik anis said...

hahaha..
slalu mengumpat ek..
huhu..sush kot klu shari xkutuk org..
tp klu dok sorg2 memg xde mse nye nk ngumpat ni..

sipisenan said...

ageeba : betul2.. kdg2 tu,bende kecik je pn.. sbb die glabah kite ngumpat die.. kesian kn.. die x mintk ponnk jadi gelabah.. thanks sbb sudi singgh. =)

cik anis : x sllu pon ngumpat. tp stiap kali termengumpat tu, rse bersalah sgt.. nk g mintak maaf tu, rse mcm susah takut je.. hihi

wani gaga gugu gege said...

Sipii dah link ko nyer blog kat blogspot aku..

sipisenan said...

wani gaga gugu gege : thanks.. heheee.. =)

limauais said...

kadang2 xleh nk elakkan mengumpat.
gosip pon kire mengumpat kan..
insyaallah kalo kite kurang2 kan sket2,lame2 da x mngumpat.x gitu?
huhu.

sipisenan said...

limauais : btol tu.. hehe..