Friday, March 5, 2010

assgmnt.? test.? adoyai...

salam/hello..
seperti yg kite katahui, mggu ni minggu yg ke-6 utk semester ni... korg tw x aper maksudnyer mggu yg ke-6 tu? okay, meh sini aku explain... bile sebut minggu ke-6, mcm2 terbayang oleh student2 utp nih..time ni la akan ader test.. time ni la akn ader kuiz.. time ni la akan ader assgmnt.. dan time ni jgak la aku asyek dok terfikir2 cuti midsem yg akan bermule x lame lg. hukhuk.. ilang mood aku... kerje sgt bayk di kala mood smakin menghilang.. adoyai... 

so, bile ini terjadi, rmai student utp yang  akan tergolong dlm golongn student yg STRESS.. klw x stress tu tipu la.. x pon mmg die jenis yg x stress.. ade ke org yg cmgitu.. isk2.. tp papepon, aku mmg tergolong dlm golongn yg stress.. hukhuk.. tension weh.. dan bile da rse sengal tu, aku pon mintak la bantuan kat member baek aku yg sememangnyer x pernah kecewakn aku ni, iaitu google.. isk2.. aku search la tips utk atasi rse stress ni.. dan ni yg aku jumpe.. hehe.. =)

TIPS KESIHATAN – MENGATASI STRESS

1. Tidur Sejenak
Tidur sejenak selama 30 - 45 minit akan menyegarkan tubuh kembali. Orang-orang ternama yang memanfaatkan tidur siang untuk menangani stres adalah John F. Kennedy, Thomas Edison dan Salvador Dali.

2. Pengurutan
Anda boleh mengunjungi seorang pakar urut profesional ataupun meminta pasangan atau seorang sahabat untuk mengurut otot-otot leher dan bahu anda.

3. Mengekspresikan diri secara artistik
Jadilah orang yang kreatif dan alihkan energi anda secara positif. Anda boleh cuba untuk belajar akting, atau memainkan alat muzik, mengambil gambar, melukis, menulis puisi ataupun menyanyi. Muzik adalah media pereda stres yang sangat baik. Memainkan alat muzik atau cuma sekadar mendengar muzik sangat membantu untuk melegakan stres.

4. Kerap ketawa
Cara ini bukan rahsia lagi. Tertawa boleh menyebabkan stres yang ada hadapi menjadi lebih ringan. Sentiasa tunjukkan ekspresi yang menyenangkan diwajah anda.


so, pasni jgn stress lg tw... hehe.. lgpon , stress ni x elok utk kesihatan.. =)


 ~   jgn stress kay..  ~



6 comments:

luZ a.k.a MLM eXpErtS said...

mmg stress than gaban la time 2..
sape x stress kn..
aku pling yg no 2...fuh...

sipisenan said...

luZ a.k.a MLM eXpErtS : btol2.. klw ngh stress, pastu kne urut lak.. isk2.. kompem tido la pastu.. =)

~kuyam~ said...

hahahaha!monyet itu buat hlg stress jugak ke?

sipisenan said...

kuyam: hehe.. mesti la.. aku time stress smalm rse lege sket bile tgk monyet tu.. hehe

edda(",) said...

tgk gambar beruk tuh pon boleh ilang stress tau.. hahaha

sipisenan said...

edda(",) hehe.. btol2.. sbb tu gmbar tu ader kat situ.. nk hilangkan stress korg bile bace post kali ni.. hehe