Monday, March 1, 2010

internet dan... saman? isk2

salam/hello...

maafkan dri ini lantaran terlalu bz akhir ni... tp, bz cmner pon aku ttp merindui blog kesygn aku nih.. seindah bicara la katakn.. hehe...
topik utame aku mlm ni adlh pasal internet.. lbey spesifik lg pasal ketagihan internet.. atau dlm bhase mat saleh, computer addicted.. skrg aku nk tnye korg, korg ni ketagih internet ker? hehe, klw nk tw korg kene ke tak penyakit nih, silelah bace yg di bawah ini.. =)

adakah anda seperti di bawah ini..?

1.Anda terasa bosan dan tertekan apabila tidak boleh online
2.Anda memilih untuk online berbanding keluar bersiar-siar
3.Periksa e-mel sebelum mulakan sebarang kerja. Apabila ada e-mel yang perlu dibalas, anda akan mula melekat di meja komputer.
4.Online melebihi keperluan. Mata tertumpu ke monitor, tangan di keyboard. Tapi tak tahu nak tulis apa. Isk
5.Urusan harian tertangguh. Gelas dan pinggan yang belum dibasuh tersusun rapi di samping meja komputer. Bila nak guna baru basuh. Bukan basuh selepas guna.
6.merasa marah, tertekan dan murung apabila tidak dapat menggunakan komputer atau Internet.

klw aku la, aku mmg tertekan klw x ley on9.. tp x der la sampai murung ke, on9 sampai x tido ker.. hehe.. penting gler kot internet ni.. =)

stategi utk mengelakkan ketagihan internet?

1. Tetapkan objektif dan matlamat sebelum
melayari laman web atau menggunakan komputer dengan mengenalpasti
tujuan-tujuan penggunaan mereka
2. Tetapkan melayari laman-laman
web yang tertentu dan yang perlu sahaja, atau sekadar memenuhi
keperluan yang dikehendaki agar tidak melebihi had dan bagi mengelakkan
melayari laman yang tidak perlu
3. Hadkan atau tetapkan jangkamasa
yang diperlukan ketika menggunakan komputer dan ketika melayari laman
siber bagi mengelakkan pembaziran masa
4. Bahagikan masa yang sewajarnya antara kehidupan di dunia siber dan kehidupan di alam nyata supaya wujud keseimbangan
5.Jadikan ruang siber dan internet sebagai sumber pengetahuan untuk
meningkatkan peranan menjadi seorang manusia yang sempurna dan untuk
menambah kemahiran yang diperlukan dalam kehidupan.

ha, tu la sedikit tips utk korg bagaimane nk elakkn diri korg dr masalahketagihan internet.. harap2 bergune utk korg.. klw sape2 yg try tp x jadi, jgn salahkn aku plak..hehe..

ops, sebelom terlupe.. td aku ader state pasal saman kan.. hmmm.. ape kaitannyer ngn post aku kali ni?.... sbnrnyer, x der kaitan pon.. saje je nk letak gak dalm blog nih..hehe

 ~   ish, abes la duit aku .. huhuk..  ~
 

13 comments:

N A N a t O said...

okesh///objektif aku da tersasar...urgghh...XP

sipisenan said...

hehee... =)

miss anne said...

ahahahhaha...surat saman..sile derma duit anda

sipisenan said...

anne: owh, sedihnyer.. hehe

Ieda Al-Habsyi said...

ye sipisenan, akak ni udah ketagih dadah...eh, internet lah! eheheh!!

sipisenan said...

Ieda Al-Habsyi: sy pon smer kak.. hehe.. lbey2 lg bile da join GB nih.. ish2.. rse cm nk update ari2 jew..

NeenaAnuar said...

akak pong ade masa cam ketagih tenet... ala2 cam candu gitu... hahaha..

sipisenan said...

NeenaAnuar: hehe, rmai tw org gitu.. termasukla sy ni kak.. shari klw x bkak internet, x sah.. =)

bellar0ssa said...

huhu..online.dan blogging satu kemestian..lol. cun nye awekkss.. =D

sipisenan said...

bellar0ssa: huhu.. btol2.. aku x ley idop klw x berblogging ngn on9.. alamak.. adakah aku ni computer addicted.. isk2.. anyway, thanks.. hehe..

Nurul Harun said...

aisey..kasihan..kena saman pula. :p

miss lolly a.k.a luvfareda said...

l0lly pom etagihan internet gak. oh nooooo

sipisenan said...

Nurul Harun: tu la.. kesian kan kat aku.. nseb baek la rm 30 jew.. huhu

miss lolly a.k.a luvfareda: aku pon same.. 24 jam on9..nseb baek kat u internet free. klw x.. huhu.. abes duit lg.. =)