Saturday, March 27, 2010

beshnyer tido.. =)

salam/hello...

sowi sgt2, berhari2 aku x update.. aku masih lg bz  ngn test.. study la konon.. hehe.. so, bile dekat nk test, tidur pon x cukup kan.. sumer akan stdy abes2.. dan time ini la, masing2 akan teringt kat katil... wa, besnyer klw dapat tidur lme2... hehe.. korg pon pnh rse keadaan gini kan? ehem, oleh kerane aku nk tido puas, aku wat la post pasal tidur.. hehe. 

camner nk dapatkan tidur yg berkualiti aka tidur yg nyenyak..?

pakai baju yang sesuai.
 babe, nak tidur kot. jangan lah kau pergi pakai baju yang nak ke kelas or pergi sunway pyramid. at least, baju kelawar or spongebob pon okay.

set jam loceng .
 esok pagi taklah cam tergesa-gesa kan.

Gunakan sarung kaki
Bila anda menyarungkan sarung kaki atau sarung tangan, rasa panas atau suam pada tangan dan kaki akan melebarkan saluran darah dan memudahkan perjalanan darah ke seluruh anggota badan. Ia juga boleh membantu tubuh anda untuk memindahkan haba ke tubuh badan yang lain seterusnya membuatkan anda berasa tenang dan memudahkan anda untuk tidur dengan nyenyak.

Lakukan exercise atau bersenam dengan kerap.
Latihan dan senaman yang kerap dipercayai 
dapat memperbaiki masalah tidur.  

 Jangan biasakan diri tidur dalam keadaan lapar.
Kemungkinan besar kamu akan kerap
terjaga dari tidur.
Wangian
kaedah ini secara tidak langsung dapat membuatkan anda tenang dan seterusnya tidur dengan lebih lena.

Perbaiki suasana bilik tidur anda..
Pastikan bilik dalam keadaan
sunyi dan cukup gelap
untuk memudahkan anda tidur.

Disiplin di bilik tidur.
Gunakan bilik tidur hanya untuk tidur sahaja.
Jangan anda gunakan nya
untuk menonton tv atau makan. 

Makan malam awal dalam kuantiti sederhana.
anda perlu mengambil makan sekurang-kurangnya empat jam sebelum tidur untuk memberi peluang kepada pencernaan anda menyudahkan ‘kerja-kerjanya’.

Gaya tidur
Posisi tidur memainkan turut memainkan peranan dalam memastikan anda mendapat tidur yang mencukupi. Oleh kerana itulah, anda perlu mengamalkan gaya tidur yang baik.

k la, tido puas2 ye korg.. gud nyte n sweetdreamzz. daa~~ 
~ gud nyte.. zzZZZ   ~

7 comments:

nEo.. said...

nite nite..zzzzzZZZZZ

sipisenan said...

nyte 2. zzZZ.. =)

Alynn Notnot said...

thanks for the tips :)

NeenaAnuar said...

adeehh... baca entry ko nie dik... buat akak makin mengantokk larrr.. bukan sbb entry ko tak best.. tapi sbb akak sesungguhnyer nak sambung lagi tido hari nie... tapi apakan daya akak kene bangun sebelum subuh tuk buat service kereta! mengantokkknyerr now nieee... huaarrrgghhhh...

sipisenan said...

Alynn Notnot : ur welcome.. n gudnyte. hehe

NeenaAnuar : ish2.. cian kat kak.. xpe2, nnt da balik service krete, tido la puas.. hihi... zzZZZ

~kuyam~ said...

gud work sipi gud work
nk follow all da tips given :D

sipisenan said...

~kuyam~ : sile lah.. harap2 menjadi tw.. gud nyte kuyam.. zzZZZ...